Monday, July 27, 2009

by request : cara2 membuat tudung

since i wrote this post about my wedding tudung, I've recieved A LOT of emails, asking how to make it, or if I'm taking tempahans.. well, for the time being, no..Im just doing it for close friends and family, especially, with me being pregnant, I just wanna go home and sleep! huhu~~

but, I did promise to post how to make the tudung.. so here's the post you all have been waiting for (I'm currently doing my cousin's, so alang2 kan..amek laa gambar sekali).. I'll try to be as detail as posible so that korang boleh ikut dengan senang.. ;)

Happy trying ya people!!! ;) (i'll be writing campur2 sbb i suck at writing in one langunge!lol~~)

Bahan dan peralatan:
1. kain chiffon 1.2 meters, according to the colour of ur baju
2. benang - ikut kaler kain
3. kain pelekat keras - untuk awning tudung
4. manik/labuci/kain lace lebihan baju kahwin
5. mesin jahit (nak bagi senang, klu nak jahit tangan pun boleh jer!)
6. gunting
7. jarum
8. ape2 lagi la yg perlu... ;)



1. kain chiffon 1.2 meter tadi lipat 2 jadi segitiga, then potong lebihan..jadi seperti diatas..

(kain chiffon ni biase saya beli kat jackel KL, level 4, tepi lif..beli yg bidang paling kecik-tak ingat plak bp ukuran.sorry! hg around rm19/meter)

2. jahit tepi kain, keliling tigasegi tu, but makesure tinggal sikit kat hujung untuk nak terbalik kan tudung tu nanti..seperti gambar diatas

(yg ni senang jahit guna mesin jahit tepi, tapi macam saya takde, pki mesin biase jer..jahit tegak jer...klu takde mesin jahit, nak jahit tangan pun boleh..tapi sbb chiffon ni punya laa lembik n lembut..agak menguji tahap kesabaran laa sket)

3. lipat segitiga tadi kepada 2, then tandakan bahagian tgh kepala dengan pensil/crayon/kale -

(yang ni untuk nak bagi letak awning tu jadi kat centre kepala tudung)


4. lukis n gunting awning mengikut ukurun (alamak! lupa nak ukur! nanti saya update k ukurannye!) , yg ni actually ikut muka n kehendak sendiri, mcam tudung ekin tu, awning sampai pipi jer, klu muka bulat mcm saya ni mmg kompom nampak lagi bulat kan...so saya buat panjang sket untuk saya, bile pakai, awning sampai bawah pipi. ;)

(kain pelekat ni boleh beli kat Kedai Bunga Riben, klu kat jln TAR, sebelah Nagoya Textile, naik tingkat satu, belah kiri kat counter, mintak untuk nak buat awning tudung, rm7.90/meter - org kedai tu tau laa..yg ni kain yg paling keras k..sbb klu yg lembik tu nanti die tak terbentuk dengan lawa)


5. letak awning kat center kepala tudung (buat ni hati2 k, gunakan jarum peniti dengan kadar yg banyk klu tak confident) , gosokkan awning ke tudung gunakan iron pada suhu yg tinggi (make sure lapik sbb kain chiffon ni amatlaa sensitif, seeloknya lapik guna kain cotton yg tak guna, and suhu iron kene tinggi, klu tak gam tu takleh cair sbb kain awning tu tebal...), gosok and tekan sehingga kain awning tu betul2 melekat kat kain chiffon. ;)




6. amek hujung kain yg tak jahit habis tadi, dan perlahan2 terbalikkan tudung tu, yg dalam ke luarkan.. inside out bak omputih kata..

(buat hati2 ye..especially masa nak masukkan bahagian awning tuh, takut kain chiffon yg super duper lembut tu koyak! ;p)

7. jahit hujung kain yg terbuka tu guna kaedah sembat susup

(hehe..sebenarnya tak ingat nama sembat tuh..tapi belasah jer laa...asalkan jahit jangan bagi nampak benang tu kat luar..gunakan creativity anda ya! - and again gunakan jarum peniti dengan sepenuhnya..)

8. gosok tepi kain yg telah diterbalikkan - ini adalah untuk mengemaskan tepinya..

(klu nak selamat lapik, but since saya nak tunjukkan hasil diatas, saya tak letak lapik)

9. jahitkan kain di bahagian awning bagi lekat bahagian atas n bawah kain supaya kemas

(klu dah buat ni faham laa maksud yg saya ckp ni..hehehe..pening sudah dengan ayat sendiri)

VOILA!!! siaplaa basic tudung..senang kan actually? hehehe~~

pastu hiaslaa ikut creativity masing2...nak jahit manik kat awning tuh, nak buat patching ke..nak tampal crystal ke..ape2 jer laaa...anything can be done..use ur imigination!!! ;)

kat bawah ni saya tunjuk gambar camne saya hias kazen saya punya...yg ni saya guna lebihan lace wedding dress yang akan die pki nanti...

depan

belakang
yang kat bawah ni plak gambar tudung reception saya (tudung yg lain2 tak jumpa)..saja nak buat contoh..hehehe...berkedut ya sbb malas nak gosok.. ;p

bahagian awning

hiasan tepi tudung - untuk tudung ni saya pki crystal n pearl sbb baju reception saya letak crystal n pearl, if let say nak letak manik pun boleh..seperti yg saya kata..gunakan creativity anda!!! ;)
sekian, I hope cukup all the info..if ade ape2 nak tanye, can email me or Ym me k!
*nak balik sambung buat kerja...adoiiiii.....*

UPDATED!
(sarah asked me to put the pictures of the tudungs yang saya penah buat and yg dipakai untuk tontonan umum)
my tudung nikah n reception

Gee's Nikah n Reception

Elyn's Nikah n Reception

Ayu's Reception

Mom's - for my Nikah n Reception


Mine - saje2 buat




xoxo

38 comments:

Suehaida said...

aduhai..rajinya awak ni aisya...siap ajar lagi tu..dan sangat leceh kan???

aiesya said...

alaa sue, alang2 tgh buat kazen punye..amek jer gambar along the way..leceh sbb kain chiffon..klu kain biase ok jer..

sarah al -idrus said...

entry yg mmg sgt dinanti2. apa kata akak selit skali gambar2 yg pkai ngan tdg tu.hehe. tapayah org lain nk godek tgk kat entry lama.leh jugak tgk hasil bg yg tak pernah tgk

Anonymous said...

ecah..yg dekat awnin tu kan..die xkan tersenget2 ke?..=)----alin

aiesya said...

sarah: thanks..akan diusahakan sebentar lagi..tadi managers takde..ni diorang dah hbs meeting..;p

alin: maksud senget bile pki ke mase tampal..klu mase pakai..takdelaaa..sbb kain pelekat tu keras, klu tampal..huhu~~ sbb itu aku kate kene hati2 buat..guna jarum peniti bnyk2..;)

Suzie said...

ni kena buat bengkel..hehe..sbb kak suzie agak sengal kalo tgk gmbr...kurg imaginasi..haha..

kalo org ajar pakai tudung pun puas la nak menggayakan tp tetap tak jadi

best2 n3 ni ;)

Alymia Nelyza said...

kak, mama pernah cakap kat saya, "nanti belajar jahit dengan kak aisyah." T_____T masalahnya saya xde bakat menjahit.

btw, suka tudung yg akak buat. kiut kiut!

aiesya said...

kak suzie: aisyah plak sengal bab mengaja..mesti berterabur..tgk laa ayat2 aisyah pun..ntah ape2 ntah..hehe..lagikan depan2..menangis org tak paham ape aisyah ckp

alya: awak ade bakat amek gambar..nanti biler perut dah besar memboyot..amek gambar akak buat outdoor bleh..?? heheheheehe...nak buat cam picnic ala2 omputih tuh... ;p

Suehaida said...

buat utk su satu..=p

s h e d O t said...

AISYA..tQ babe sebab realisasikan impian aku..hehe.aku da penah try..tp awning yg aku beli tu mcm tebal gile..xbes..tp boleyla..ni awning ko gune mcm nipis sket..ape jenis erk?

p/s: ha'a..bterabur sket ayat..nsib baik ade bantuan gambar2 yg mbantu buat aku paham..hehe

Alymia Nelyza said...

*kelip kelip mata* boleh! akak mesti pakai baju putih. aww~ so sweet!

zarin said...

hi aisya
tahnx a lo for the post.
memang ditunggu tunggu post ini.
harus akak cuba nanti.
anyway thanx again!

aiesya said...

sue: hehe~~ majlis bile?

shida: hahahaha..tu arr..aku nyer penulisan dari dulu mmg fail.. ;p
awning aku tu yg paling keras laa..sbb if ko pki awning lembut, mase basuh nanti hancur..

alya: uiks? kenapa putih? nanti nampak gemuk!! ;p

kak zarin: ur mostly welcome..happy trying ya! ;)

[ Hanie ] said...

haik, mcm ade beri komen sbelum kat sini :D mekaseh di atas entri ni aisyah...akan cuba utk buat jika ade kelapangan nanti :D

Alymia Nelyza said...

akak dengan abang ali pakai sama2 putih, then kita shoot kat taman yg banyak lalang or tempat yang banyak tumbuhan hijau *tapi xnak hutan*. gorgeous!

putih xnampak gemuk la kak.. nampak sweet! :D

Anonymous said...

Hye..jumpe blog ni mase blog hopping.Nak tanye la..ukuran awning tu camne erk?

Memey Anuar said...

hi aisya :)
thanx for the entry. baik btol share ilmu :D

anyway nk tanye la
how do u patch the lace eh? jahit kah? or tampal kah? kalau tampal, guna apa? gam ke? :D
hihi
pls advise :)

aiesya said...

hanie: itu entry lain laa ..hehe..cuba..jgn tak cuba!

alya: hehe..white is abg ali's fav colour! will make it happen nanti!! ;)

anon: ukuran esok k..lupa nak ukur.. ;)

memey: bende baik ape salah share.. ;) lace tu i jahit, guna benang exact colour as the lace..but incase u takut nampak..can use benang lutsinar yang cam tali pancing tuh.. ;) but once buat silap mmg susah sket nak tetas balik sbb die colourless kan.. :) happy trying!

Anonymous said...

hi..salam kenal..

jumpa blog ni masa blog hopping..

waa...xcited nya tgk u buat tudung ni..

anyway, nak tanya, tudung tu nnti besar mn erk?

aiesya said...

anon: tudung tu kecik sket dari bawal biase.. ;)

Anonymous said...

hi...
u x de jual ke tudung2 yg u wat nie?

-watie

aiesya said...

hi watie,
takdelaa..setakat ni buat untuk wedding sendri, wedding close friends and for my momjer.. ;)

tak menyempat nak buat untuk jual.. ;)

gorie said...

thanks for the tutorial. going to make one myself one of these days....

aiesya said...

very funny cousin!
;p

easyou said...

salam kenal. pandai lg kreatif la.kenan betul dgn corak ur mom's tudng tu.warna cantik..

shera said...

omg! ko betul2 jahit2 for ur own tudung kawen?

biar betul aisyaaaaaaaaaaaaahhh!!
thumbs up!

aiesya said...

easyou: thanks! my mom tu i pki chiffon dual tone.. ;)

kak shera: hehehe~~ ape kak shera ni..malu i..nak berjimat laa.. ;p

S u H a I d A said...

majlis ek??nanti nak tolong buatkan utk su ek?=p ntah..su pun tak tau bila..=p

shera said...

berjimt? ni namanya buat duitssssssssssss

aida_1 said...

aisya....thank entry yang amat membantu..aku dah try...memula payah gak.second time ok dah....tq..

aisya jual lah tudung ni...
mesti meletop...

jannah said...

cantik la...sweet..sy suke tudung gee nikah (putih)..kalau nk tempah boleh?hehehe..email : janna3108@yahoo.co.uk

noreyna said...

ada ambik tempahan tak? kalau ada email ina..
noreyna@gmail.com

i'zura said...

Nice job..tq for ur lesson:)

Sheila said...

Cantik la. . Suka ko punye tutorial buat tudung ni.. . .

Iema said...

hi aisya...ukuran awning tu dah ada ke? :)

izamaya said...

salam..tudung ni xperlu jahit tepi yer?nmpk mcm best..tp klo nak labuh kne cri bidang besar sikit la ek..

izamaya said...

salam..
tudung ni xperlu jahit tepi ke?
nmpk mcm best jer cme sy ske tudung labuh sikit..klo gne kain bidang besar agak2 jadi x?

aiesya said...

salam,

lema, awning tu panjang 16.5inci , lebar 2.5inch, nak buat curve die tu aisyah buat sampai 3inch

Izamaya, klu yg macam ni takyah jahit tepi, tapi klu nak boleh jugak :) klu nak labuhkan, try buat halfmoon rather than tiga segi, aisyah ade buat halfmoon, better, takyah pakai bidang lebar pun tak, bidang 45 tapi kain kene atleast 3meter, sbb nak kene doublekan, chiffon kan jarang :)