Wednesday, May 27, 2009

MLM



MLM - mmg tak dinafikan, bila sebut jer MLM, mesti pelbagai fikiran negative yang kita fikir. saya dulu pun macam itu juga..walaupun saya tidak tahu langsung macam mana MLM ni berfungsi dan tidak pernah dengar langsung marketing plan mana2 MLM..mesti saya fikir yang buruk about MLM ni. kenapa? kerana TELEFON BURUK!! eh? ape tuh? eleehhh...buat2 taktau pulak...kan mase sekolah2 dulu kita penah main game ni..


bagi mereka yang tidak tahu macam mana game ni dimainkan, ia sebegini...


- satu group besar duduk dalam bentuk bulatan


- satu kertas yang tertulis satu atau dua ayat yang panjang akan diberikan kepada salah seorang pemain. pemain itu harus menghafal ayat2 itu dalam mase 1 minit. dan kertas itu akan dikembalikan kepada fasilitator. (biasanya cikgulaa)


-kemudian pemain yg diberikan ayat itu haruslah bisikkan ayat itu kepada pemain yg duduk disebelahnya. dan pemain kedua harus bisikkan kepada org sebelahnya pula..dan seterusnya...smpi org terakhir didalam bulatan itu.


-org terakhir itu haruslah sebutkan kembali ayat itu secara kuat supaya semua org dibulatan itu dengar.


-apa yang menarik ialah mesti ayat yang disebutkan oleh pemain terakhir itu biasenya tidak sama dengan ayat yang dihafal oleh pemain pertama tadi!!!!!
cth:


ayat original : Pak Abu ke kedai untuk membeli pistol untuk anak lelakinya sebagai hadiah hari jadi. Dalam perjalanan dia terserempak dengan Pak Ali yang mempunyai masalah dengan tayar motorsikalnya yang pancit.


ayat pada pemain akhir : Pak Abu ke kedai untuk beli pistol untuk tembak anaknya dan tayar motosikal Pak Ali supaya pancit.

sungguh lain bukan!?!?! tapi nampak tak ada sedikit kesamaan pada sesetengah perkataan?!?!


kenapa jadi begini? sbb mesej yang disampaikan telah melalui bnyk sgt mulut. dan org yang menyampaikannya akan bercerita mengenai apa yang dia ingat shaja...


sama laa jugak dalam situasi MLM ni...maybe (ini semua adalah andaian saya sahaja!tidak ada kene mengena dengan yang hidup atau mati)..tapi saya rase ada kemungkinan....


1. ayat original : Nak buat bisnes ni kene rajin! Kene berjumpa dengan orang...insyaAllah boleh berjaya.


ayat selepas melalui bbrp chanel: Nak buat MLM kene cari bnyk org. Susah nak berjaya!


2. ayat original : Tgk pemimpin aku, die dah ade BMW, rumah, semua dalam mase 3 tahun. Kita pun insyaAllah boleh jadi macam tu klu kita usaha...

ayat selepas melalui bbrp chanel : MLM ni buat kaya org atas je..org bawah jadi kuli..tu yang diorang boleh pki BMW, beli rumah semua tuh..diorang takyah usaha apa pun...


see? ada tak kemungkinan perkara seperti di atas berlaku?

so apa yang saya nak sarankan?

DENGAR dulu!! (dengar daripada sumber yang betul laa tapikan!!!) itu jer.. dengar..tentang syarikat, tentang produk, tentang marketing plan..then baru nilai...kalau rasa bende tu mmg tak boleh go..then jangan join..its as simple as that...ckp trus taknak...org tu nak paksa macam mana kan..sbb yang nak keluar duit kita...


lepas dengar..FIKIR...kita dikurniakan akal dan fikiran..kita boleh menilai samada benda tu baik atau buruk..tapi bila bab MLM ni..kita cenderung untuk berfikiran negative...so untuk org yang mmg dari awal berfikiran negative..maybe disini saya boleh bagi idea untuk tidak lah berfikiran negative sgt! (tapi apa yang saya cerita ni berkisarkan MLM yang saya join ok..saya tidak tahu mengenai MLM yang lain!) hehe~~

1. psal "Nak kena cari ramai orang - klu tak ramai kawan susah nak berjaya"


ok..actuallynyer...taklaa ramai sgt...paling paling 4 orang!! yes 4...!!! dengan 4 org kawan kita..kita masih boleh kembangkan bisness..logicnya?? kita ada 4 org kawan...4 org kawan kita tu ade set kawan diorang yang lain (takkan mereka berkawan ngan kita jer kann!!)..then kawan2 mereka tu ade lagi set kawan2 mereka yang lain...and so on...so kita tak perlukan sampai 200 org kawan untuk buat MLM ni...insyaAllah...

2. psal "MLM ni nak kene jual barang tiap2 hari..tak jual barang tak dapat duit.."


adoiii...siapa kata..?? macam saya..harus jual 8 shaja corset!! 8 jeeee...dalam mase 2 minggu...habis dah...satu sebab product ni mmg quality..second sbb produk ni mmg berkesan...tiga sbb LAPAN sahaja..klu nak kene jual sampai 200 barang..saya pun tidak mahu!! ;p lepas dah habis..kita sama2 bantu kawan kita jual pulak..kita tolong menolong..;)insyaAllah..

3. psal "MLM ni kayakan upline kita sahaja, kita buat kerja teruk2, diorang goyang kaki..duit semua dapat kat diorang"


ehem..ehem...pemimpin kami yang berada nuuunnnn diatas tu...walaupun duit dah berkepuk2...diorang tak dok rumah goyang kaki! diorang yang kendalikan kelas...kongsi semua ilmu2 diorang..tolong bagi penyelesaian bila kita memerlukan...mereka masih bekerja keras seperti mana kita bekerja keras! sumpah tak tipu!! cuba laa pergi kelas mereka..mereka bukan cakap kosong! ilmu yang diorang bagi masa kelas...amat2 berguna untuk kita buat bisness..!!and slide show yang diorang buat bukan amek dari mane2 nota dalam buku kat library tu..slide2 tuh sume dari pengalaman diorang before ni...pengalaman2 pemimpin..kan lagi bagus dari teori2 yang kita belajar melalui buku teks mase uni dulu???andd... saya ni bukan reti pun macam mana nak berniaga...tapi alhamdulillah..dengan apa yang diorang ajar..saya tau ape yang perlu dilakukan..walaupun belum master lagi semua bahagian...but..i am learning!! baby steps..saya belajar nak jadi accountant ni pun amek mase 7 tahun!!!hehehe..dan..bisness ni adil..and konsep nya berkongsi...mereka diatas tidak tamak..kita sendiri pun tidak boleh tamak..bila kita ade downline..kita kongsi mcm mana pemimpin kita berkongsi dgn kita..dunia ini bulat kannn... ;) insyaAllah...

4. psal "besar sangat laa modalnya"


Ini kerana, tidak dengar lagi marketing strategi nyaaa....tak tengok lagi benefitsnyaa....benefits yang ada berbaloi dengan modal yang dikeluarkan!! and percaya tak modal itu boleh pulang modal by 6 bulan? (insyaAllah) sbb itu kene dengar dulu sampai habis..baru nilai.. ;)

5. psal "ramai yang tak berjaya dalam MLM ni"


yang ni tak berani nak komen psal org yang tak berjaya tuh, sbb rezeki masing2 kan...Allah yang tentukan...tapi untuk saya, saya percaya..jika saya berusaha bersungguh2...insyaAllah saya akan berjaya...kita relate dengan kerja harian kita, kat ofis, klu kita maintain jer tahap kerja kita, mendatar jer.. kita dapat tak KPI tinggi? dapat tak bonus besar?Bos kenal tak kita?..but cuba kalau kita kerja lebih skit, buat process improvement..libatkan diri dengan aktiviti syarikat...tunjukkan yang kita ni willing untuk buat kerja lebih..mesti bos kenal kita, bos appreciate kerja kita, dapat increament lebih skit, bonus pun lebih skit...macam tu laa...pokoknya KITA...are we willing to do extra to make extra? ataupun kita selesa di tahap dimana kita berada sekrang? tanak berubah..klu itu pilihannya..then mmg susahlaa skit nak berjaya kan..tapi bagi saya..saya ingin berubah..saya ingin kaya...seronok tgk org lain dapat berbelanja besar untuk diri mereka dan keluarga mereka..saya pun nak macam itu jugak..saya nak belanja ibu dan bapa saya..adek beradik saya..klu ikut gaji skrg ni..nak lepaskan diri sendiri pun tercungap!!apatah lagi nak bagi mak ayah!! mereka adalah inspirasi saya!! hehehe..dan mmg...dugaan dan cabaran mmg akan ada...dan kadang kala kita akan rasa hilang semangat dan keyakinan apabila dugaan dan cabaran itu datang...itu laa gunanya kelas motivasi dan pemimpin2 kita...klu rajin pergi kelas...insyaAllah...semangat itu akan datang kembali..and biasa kan kita dengar...kita belajar dari pengalaman... ;)


6. psal.."saya tak reti laa nak bisness2 ni..."

rujuk pada no 3. , saya pun tak reti juga pada mulanya..but pemimpin2 akan ajar..dan kita pula haruslah willing untuk belajar kan.....tak salah kita belajar ilmu yang bagus kan... ;) insyaAllah...



maka..kerana saya dah berceloteh panjang menjela..saya nak berhenti laa kat sini...saya harap entri ini dapat lah sedikit sebanyak membuka mata dan minda org yang membaca..dan juga untuk tatapan diri saya sendiri dikala saya rasa tidak berkeyakinan...insyaAllah...


.....sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah..dan segala yang buruk itu adalah kelemahan diri saya sendiri.....


inspirasiku untuk berusaha sehingga berjaya!! ;)
bagi sesiapa yang berminat nak tau psal bisness ni..boleh laa contact saya di :
email/ym : escallonia08[at]yahoo[dot]com
phone : 019-2710102



xoxo

6 comments:

The Queen Bee said...

good one!! :)

aiesya said...

mekasihhh!!! hehehe ;)

Razallie Zainne said...

a really Nice post!!! good points! copy & paste boleh?

aiesya said...

Raz: uhuk2..boleh2... ;) thanks! ;)

salha said...

WOOOOO!!!!!i tabik u lah camni!!! nk copy paste jugak boleh...hihii...

aiesya said...

salha: boleh jerr... ;)