Tuesday, August 25, 2009

semangatnya ada, tapi apakan daya..

last time puasa penuh..rasenyer 1995 kot, masa darjah 5..

this time around, memandangkan diri ini berbadan dua, ingatkan boleh laa nak puasa penuh.. bila org tanya.. "puasa ke nanti?" mesti dengan kadar konfiden tahap melampaunya jawab...
"uishhh...puasa..."

maka, datanglaaa ramadhan yg mulia ini...

1st day... puasa...cam nak menari jer dapat tahan sampai berbuka... :)

2nd day...puasa..walaupun 3/4 hari dok tido jer sbb badan letih yg amat2...tahan...so yeay!!! puasa 2 hari sudah...

hari ketiga.. puasa....muntah....feverr.... MC....berbuka... huh...takpelaa..sehari jerr kan... esok puasa...

hari keempat.. suami tersayang masuk sahur!!! uisshhh...semangatnya I nak puasa!!! bangun balik subuh....MUNTAH....!! sampai lembik2 ni...gagah jugak g keje sbb MC dah tinggal sikit..kat ofis walaupun tak pose..takkan nak melantak makan plak kan..curi2 minum air...sampai umah..sakitnya masyaAllah....nak naik tangga pun sampai terduduk2 sbb perut pedih bagai 1000 jarum dalam perut..huh! kol 8 dah out..

harini... bangun sahur..hmm..cam ok sket badan sbb dah melantak tido tak ingat punya kan...bangun subuh...hmm..ok..bagus..tak muntah...sampai jer ofis...bukak PC...migrain datang...masuk toilet trussss muntah...kepala pening, perut pedih...mmg tak puasa jugak laa aku harini...


suami ckp... "sayang puasa weekend jer laaa..."

whhhaatttttt?????????????

jgn gitu dowh...kira2 weekend ade 7 hari jerr [klu raya hari ahad]....takkkkaannnnn nak puasa 7 hari jerrr..????




giler hape nak ganti sampai 22 hari...???!?!?!?!?!?!?
[nak ganti yg 7 hari tu pun tercungap2..huh!]





*Ya Allah...berilah kekuatan pada hambamu ini untuk berpuasa dibulan yg mulia ini....aminnn*









xoxo

6 comments:

The Queen Bee said...

mmg mcm tu.. for now what the most important is ur health n baby. nnt lepas bersalin pun nak menyusu tak dapat jugak puasa. since hariz lahir i tak dpt puasa penuh pun. 2007- deliver hariz tme tu dah nak puasa., then 2008 menyusu badan plak. mmg tak puasa lg. 2009 pregnant balik?! tapi ku gagahkan jua. Selagi x melarat, teruskan.

Good luck!!

Suzie said...

alahai kesiannya...kwn2 kak suzie yg kat cni mana yg pregnant mkn kat surau,dorg pun kesian pucat n lembik dah...aisyah masa sahur cuba amek byk food yg ada fibre..tp kan bila nak mu tah mana boleh ditahan2.

take care ye...bila nak abis 1st trimester?

m@Ri@ said...

ala siannya..nasib baik fasa muntah2 maria dah kurang..tp petang je kuat la baby ni menendang..badan msih kuat boleh puasa..mcm awak..takpelah..dah tak sihat..takkan nak paksa..yg penting kesihatan awak n baby..byk kan rehat ek awak..

noorlizanasikin said...

salam....
saya org baru...pengalaman saya mmg tahun nie kener ganti puasa 22 hari coz thn lepas sy deliver puasa ke 11 (alhamdulillah habis ganti w/pun susu badan)..just dpt puasa 8 hari jer time sarat tu...yg penting baby dlm kandungan chat...
chayuk..chayuk.....mula2 mmg susah skit nak puasa ..kener slow-slow yer...
minum air ngan vitamin yg doc bagi tau n rehat cukup-cukup...

salam perkenalan

aiesya said...

hanis: hehe..yeke..thanks!! semangat jer nak puasa penuh.. ;)

kak suzie: hehehe..diorang kat surau tido mase lunch..so takleh la nak kcu port diorang kan.. ;)

maria: actually aisyah nyer sickness dah stop dah..tapi sejak pose die datang balik muntah2 tuh.. ;) thanks!

noorliza: salam kenal.. ;)hehehe..tu laa..ayat husband..kan ade setahun nak ganti.. ;) thanks yer ;)

eija said...

aisyah..relax babe. take it easy. jgn paksa diri. aku pun pose selang sehari je. first week mmg burn habes. kat sini pun buka dekat kul 9 mlm. :P kalau xleh takpe.. pelan2 k?